Margin İşlem Nedir? Spot İşlem Nedir?

Kripto paralar sayesinde günümüzde ticaret ve yatırım anlayışları oldukça değişmiş ve yeni terimler ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan yeni terimler hakkında bilgi sahibi olmak isteyen pek çok kişi, margin işlem nedir? spot işlem nedir? sorusunu sormaktadır. Margin işlemler ve spot işlemler, seçenekler arasında öne çıkan iki farklı ticaret stratejisidir.

Ocak 12, 2024 - 01:16
 0  91
Margin İşlem Nedir? Spot İşlem Nedir?

Kripto paralar sayesinde günümüzde ticaret ve yatırım anlayışları oldukça değişmiş ve yeni terimler ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan yeni terimler hakkında bilgi sahibi olmak isteyen pek çok kişi, margin işlem nedir? spot işlem nedir? sorusunu sormaktadır. Margin işlemler ve spot işlemler, seçenekler arasında öne çıkan iki farklı ticaret stratejisidir.

Spot işlemler, kripto para piyasasında en temel ticaret şeklidir. Bu işlemler, varlığın anında teslimatını içerir. Yani, bir yatırımcı spot işlem yaparken, kripto parayı gerçekten elinde bulundurur ve işlem tamamlandığında varlık doğrudan cüzdanına transfer edilir. Spot işlemler, yatırımcıların varlıklarını uzun vadeli tutma, kullanma veya başka bir kripto parayla takas etme stratejisine dayanabilir.

Margin işlemler, kaldıraç kullanımına dayalı olarak gerçekleşen ticaret türüdür. Yatırımcılar, hesaplarındaki mevcut fonlarının üzerinde bir tutarı ödünç alarak, daha büyük pozisyonlar alabilirler. Kaldıraç, potansiyel karı artırabilir, ancak aynı zamanda potansiyel kayıpları da büyütebilir. Margin işlemlerinde, pozisyonunuza karşılık gelen bir marj yani teminat bulundurmanız gerekmektedir.

Margin İşlem Ve Spot İşlem Arasındaki Fark Nedir?

Kripto para ticaretinde, iki temel ticaret türü olan margin işlem ve spot işlem, yatırımcılara farklı avantajlar ve risk seviyeleri sunmaktadır. Margin işlem ve spot işlem arasındaki fark nedir? sorusu pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. 

Spot işlem, en temel ticaret türüdür ve yatırımcının varlık sahibi olduğu fiyat üzerinden kripto para alım satımını içerir. Yatırımcılar, gerçek varlıkları satın alır veya satar ve işlemler anında gerçekleşir.

Margin işlem, yatırımcının kaldıraç kullanarak daha büyük pozisyonlar almasını sağlayan bir ticaret türüdür. Yatırımcılar, sahip oldukları varlıkların bir kısmını kullanarak kaldıraçlı pozisyonlar alabilirler.

Spot İşlem, Yatırımcılar, gerçek varlıkları satın alır veya satar ve işlemler anında gerçekleşir. Yatırımcılar, alım satım anında varlık sahibi olurlar.

Margin İşlem, Yatırımcılar, varlıklarının bir kısmını kullanarak daha büyük pozisyonlar alabilirler, ancak gerçek varlıkları anında elde etmezler.

Serbest Marjin Ne Demek?

Kripto para ticaretine adım atan yatırımcılar, bir dizi terimle karşılaşabilmektedirler. Bu terimlerden biri de serbest marjindir. Kripto terimlerine hakim olmak isteyen pek çok kişi, serbest marjin ne demek? sorusunu sormaktadır. Serbest marjin, bir yatırımcının mevcut hesap bakiyesinden açık pozisyonların marjını çıkardığında elde edilen miktardır. Marj, açık pozisyonları sürdürmek ve yeni işlemler yapabilmek için kullanılan teminat miktarını ifade eder. Serbest marjin, yatırımcının açık pozisyonlarına ek olarak yeni pozisyonlar açabilme yeteneğini belirler.

Serbest marjin, aşağıdaki formülle hesaplanabilir,

Serbest Marjin = Mevcut Hesap Bakiyesi − Toplam Marj

·        Mevcut Hesap Bakiyesi, yatırımcının hesabındaki toplam miktarı temsil eder.

·        Toplam Marj, açık pozisyonları sürdürmek ve yeni işlemler yapabilmek için gerekli olan toplam teminat miktarını belirtir.

Vadeli İşlem Nedir?

Finansal piyasalarda çeşitli işlemler kullanılarak yapılan yatırım ve ticaret faaliyetleri, yatırımcılara ve şirketlere gelecekteki fiyat dalgalanmalarına karşı korunma veya imkanı sunar. Pek çok yatırımcı vadeli işlem nedir? sorusunu sormaktadır.  Vadeli işlem sözleşmeleri, iki taraf arasında belirli bir tarihte, belirli bir fiyat üzerinden bir varlığı alım veya satım yükümlülüğü getiren sözleşmelerdir. Bu varlık, genellikle finansal ürünler, emtialar, endeksler veya döviz çiftleri olabilir. Sözleşmenin tarafları, alıcı ve satıcı, belirli bir vadeye ve standartlaştırılmış şartlara tabidir. Vadeli işlemlerin özelliklerini şöyle sıralayabiliriz,

·        Vadeli işlemlerde alıcı ve satıcı olmak üzere iki taraf bulunmaktadır.

·        Sözleşmenin konusu olan varlık ve miktar standartlaştırılmıştır.

·        Sözleşmedeki her şey net ve bellidir.

·        Sözleşmenin vadesi, de tarafların belirli bir tarihte varlığı değiştireceği zamandır.

Tepki Ekle

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow