Wordpress Nedir? Nasıl Kullanılır?

WordPress, web dünyasının en çok tercih edilen blog sistemidir. Dünya genelinde internet sitelerinin neredeyse %50’ye varan devasa sayıdaki kısmı, WordPress altyapısı üzerinde kurulmuştur. Performans, maaliyet, kullanılabilirlik ve ücretsiz sunduğu tema, eklenti gibi birçok avantajla blog yazılımları arasında ilk sırada gelmektedir.

Mart 15, 2023 - 19:38
Kasım 14, 2023 - 13:30
 0  145
Wordpress Nedir? Nasıl Kullanılır?
wordpress nedir

WordPress, web dünyasının en çok tercih edilen blog sistemidir. Dünya genelinde internet sitelerinin neredeyse %50’ye varan devasa sayıdaki kısmı, WordPress altyapısı üzerinde kurulmuştur. Performans, maaliyet, kullanılabilirlik ve ücretsiz sunduğu tema, eklenti gibi birçok avantajla blog yazılımları arasında ilk sırada gelmektedir.

WordPress Nedir? WordPress Nasıl Kurulur?

WordPress, web dünyasının en çok tercih edilen blog sistemidir. Dünya genelinde internet sitelerinin neredeyse %50’ye varan devasa sayıdaki kısmı, WordPress altyapısı üzerinde kurulmuştur. Performans, maaliyet, kullanılabilirlik ve ücretsiz sunduğu tema, eklenti gibi birçok avantajla blog yazılımları arasında ilk sırada gelmektedir.

WordPress kurulumu basit olsa da WordPress düzenlemeleri ve profesyonel bir WordPress site kurulumu, hem kullanıcı deneyimini en iyi seviyede tutabilmek hem de hataya yer vermemek için alanında uzman kişilerce yapılmalıdır.

WordPress Nasıl Kurulur?

WordPress kurulumu son derece basit bir işlemdir, bir WordPress hosting sahibi olan herkes rahatlıkla kendi WordPress sitesini kurabilir. Ancak iyi optimize edilmiş, kullanıcı için işlevsellik bakımından en iyi seviyeye getirilmiş WordPress tabanlı bir internet sitesine sahip olmak için bu alanda bilgili kişi ve kurumlardan hizmet alınması gerekir. Adım adım WordPress kurulumu için aşağıdaki aşamalar takip edilebilir.

Otomatik WordPress Kurulumu

Dosyalarla, uzun işlemlerle uğraşmadan otomatik bir şekilde WordPress kurulumu yapmak mümkündür. Bunu yapabilmek için şu adımlar takip edilebilir;

·         Öncelikle WordPress siteyi internet üzerinde barındırabilmek için bir alan adı ve hosting paketi satın alınmalıdır. WordPress hosting satın almak, kurulumun otomatik yapılması için idealdir.

·         Hosting satın alındıktan sonra, firmanın müşteri paneli ekranından ürün ve hizmetler seçilmelidir. Burada satın alınmış hosting paketi bulunmalı ve CPanel’e giriş yapılmalıdır.

·         Satın alındıktan sonra CPanel kullanıcı adı ve şifre giriş bilgileri mail olarak da müşteriye iletilir, böylelikle firma sitesine girmeden adres çubuğuna girilecek komutlarla CPanel’e erişmek mümkündür.

·         CPanel’e girdikten sonra WordPress by Softaculous seçilmelidir.

·         Softaculous aracılığıyla WordPress kurulumu otomatik bir şekilde yapılabilir.


FTP İle WordPress Kurulumu

WordPress kurulumunu, aynı şekilde FTP (File Transfer Protocol) ile yapmak da mümkündür. FTP, dosya protokolü anlamına gelir ve uzaktan site üzerine dosya göndermeyi mümkün kılar. FTP ile WordPress kurulumu yapmak karışık bir işlemdir, yapılabilecek bir hata sonucu siteye ait dosyalarda ya da verilerde kayıplar oluşabilir. Bu nedenle WordPress FTP ile kurulum yapmak için bu alanda uzman bir kişiden destek almak fayda sağlayacaktır.

Tema Ve Eklenti Kurulumu, Düzenlemesi

Temalar ve eklentiler, bir internet sitesinin görünümünden işlevlerine dek birçok konuda fayda sağlarlar. Temaların kurulumu ve düzenlemesi, eklentilere göre biraz daha zordur. Eklenti kurulumu ve eklenti düzenleme ise eğer hazır eklentiler üzerinden yapılacaksa kolaydır, ancak sıfırdan ihtiyaca göre eklenti hazırlanacaksa yazılım uzmanlarından yardım ve hizmet almak şarttır.

Temaların ve eklentilerin teker teker kurulum tavsiyeleri aşağıda görüntülenebilir. Bir tema ve eklentinin kurulumu, aşağıdaki başlıklarda WordPress alt yapısı baz alınarak anlatılmıştır. WordPress üzerinden tema ve eklenti kurmak diğer internet sitesi alt yapılarına nispeten daha kolay olacaktır. Ayrıca WordPress; internet sitesi için kullanılabilecek en iyi alt yapılardan biri olarak bilinmektedir. Dünya üzerindeki milyarlarca web sitesinin neredeyse %50’ye varan bir miktarı, WordPress alt yapısında kurulum tercih edildi. Böylelikle WordPress’in ücretsiz temalardan, eklentilerden de ücretsiz bir şekilde faydalanmaya devam etmektedir.

Tema Nedir?

Tema, bir internet sitesinin hem dışarıdan kullanıcıya görünen yüzünü ve işlevlerini hem de arka planda site yöneticisinin görmek isteyeceği belirli özellikleri bir araya getiren çeşitli yazılım oluşumlarının adıdır. Bir tema ücretli, ücretsiz veya demo olarak kullanıcılara sunulabilmektedir. Demo sürümdeki temalarda asıl temanın tüm özellikleri kullanılmazken, ücretsiz ve ücretli temalarda geliştirici tarafından genelde tüm özelliklerin kullanımına izin verilir.

WordPress üzerinde binlerce sayıda tema bulunmaktadır. Bu temaların tamamı ücretsizdir, ancak profesyonel sürümü de bulunan temaların genelde sadece demo kullanımları WordPress kullanıcılarına sunulur. Demo olarak tema kurulumu ve kullanımı yapılabilse de, tüm özelliklere erişim için ilgili temanın PRO sürümünü satın almak gerekebilir.

Tema Ne İşe Yarar?

Temalar, en başta bir yazılımın görünümünü ve tasarımsal özelliklerinin yanı sıra işlevlerini değiştirmeye olanak tanır. Temalar, bir iskelete giydirilen kıyafetler gibi düşünülebilir. İskelet internet sitesinin yazılımını, yani Script’ini oluşturur. Üzerine giydirilecek ve görünüm açısından güzelleştirilecek kıyafet ise temaları ifade eder.

Temaların sadece site görünümü değiştirmekle değil, aynı zamanda site performansını iyileştirmekle de artısı bulunmaktadır. Temalar hazır alınabileceği gibi çeşitli ihtiyaçlara, sektörlere ve site türlerine göre sıfırdan yazılabilmektedir. Sıfırdan tema yazılımı için web programlama ve yazılım dillerine hakim olan kişi ya da kuruluşlardan destek almak şarttır. Aksi durumda bu alanda tecrübesiz ve eğitimsiz birinin kendi başına tema hazırlaması kolay olmayacaktır.

Tema Kurulumu Nasıl Yapılır?

Tema kurulumu yapmak, WordPress tabanlı bir internet sitesinde oldukça kolaydır çünkü temalar ve tema dosyaları WordPress ile birlikte hazır olarak gelir. Kullanıcıya düşen görev ise sadece “Görünüm” sayfasından Tema alanına gitmek, “Yeni Ekle” butonu üzerinden tema seçimi yapmak, son olarak ilgili temanın hemen yanındaki “Yükle ve Etkinleştir” butonunu seçmektir. Böylelikle otomatik bir şekilde WordPress tarafından temanın kurulumu yapılmış olunur.

WordPress Eklenti Nedir?

Eklentiler ise; türüne göre temaların çeşitli alanlarındaki görünümü değiştirmek, sitenin performansını iyileştirmek, siteye yeni işlevsel özellikler kazandırmak veya SEO desteği sağlamak üzere kullanılabilir. Eklentilerin hepsi birbirinden farklı amaçlara hizmet eder, WordPress üzerinde her ihtiyaç için kullanılabilecek binlerce ücretsiz eklenti bulunur. Örneğin SEO konusunda daha iyi bir seviyeye gelmek isteyenler için Rank Math SEO, Yoast SEO en bilinen SEO eklentilerindendir.

WordPress Eklenti Ne İşe Yarar?

Eklentiler sayesinde site performansı en iyi seviyeye getirilerek kullanıcı deneyimi arttırılabilir ya da sitenin temasında eksik olan bazı özellikler ve işlevler eklenebilir. Bu açından bakıldığında doğru eklenti seçimiyle site performansı düzeltmek ya da yeni özellikler eklemek için yazılımsal değişikliklerden de kurtulmak mümkün olur.

Eklenti Nasıl Kurulur?

Eklenti kurmak da tema kurulumu kadar basit bir işlemdir ve sadece birkaç tıklama yeterli olacaktır. WordPress admin girişi yaptıktan sonra sağ menüdeki “Eklentiler” alanından, “Yeni ekle” seçimi yapılmalı ve ihtiyaç duyulan eklenti bulunmalıdır. Ardından ilgili eklentinin yanındaki “Yükle” ve sonrasında “Etkinleştir” butonları tıklandığında eklenti de sitede aktif edilmiş olunur.

Faydalanılabilecek binlerce eklenti olsa da bazı özellik, görünüm ve performans ihtiyaçları için eklentiler üzerinde düzenleme yapılması gerekebilir. Eğer düzenleme yapılabilecek bir eklenti yoksa veya ihtiyaçları karşılamıyorsa, bu durumda sıfırdan eklenti hazırlamak da mümkündür.

 

Tepki Ekle

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow