Teknik Analiz Nedir?

Teknik analiz, geçmiş fiyatlar ve hacim gibi piyasa faaliyetleri tarafından üretilen istatistikleri analiz ederek menkul kıymetleri değerlendirme yöntemidir.

Ocak 26, 2023 - 07:29
Kasım 14, 2023 - 11:05
 0  35
Teknik Analiz Nedir?
Teknik Analiz

Teknik Analiz Nedir?

Teknik Analiz Nedir? Sorusu, özellikle borsaya yeni başlayan kişiler tarafından merak edilmektedir. Teknik analiz, geçmiş fiyatlar ve hacim gibi piyasa faaliyetleri tarafından üretilen istatistikleri analiz ederek menkul kıymetleri değerlendirme yöntemidir. Teknik analizin amacı, gelecekteki aktiviteyi önerebilecek kalıpları ve eğilimleri belirlemektir. Teknik analizin temel ilkelerinden biri, grafiklerde gösterildiği gibi piyasa eğilimlerinin kendilerini tekrar etme eğiliminde olmasıdır. Peki, Teknik Analiz Nedir?

Teknik Analiz Nedir?

Teknik analistler, geçmişte bir kalıp belirleyerek, bir hisse senedinin veya başka bir menkul kıymetin gelecekteki yönünü tahmin edebileceklerine inanırlar. Teknik analizde kullanılabilecek birkaç farklı teknik vardır. En popüler olanlardan bazıları şunlardır:  

Trend analizi

Trend analizi, bir hisse senedi veya piyasanın genel yönünü belirlemeyi ve bir trendin tersine dönebileceğine dair işaretler aramayı içerir.

Destek ve direnç

Destek ve direnç, bir hisse senedinin veya piyasanın düşmeyi (destek) veya yükselmeyi (direnç) durdurduğu temel seviyeleri belirlemeyi ve bu seviyeleri gelecekteki etkinliği tahmin etmek için kullanmayı içerir.

Grafik kalıpları

Grafik kalıpları, hisse senedinin şekline veya piyasanın fiyat hareketinin bir çizelgeye bakılmasını ve baş ve omuzlar veya ters dönüş önerebilecek üçgenler gibi kalıpların tanımlanmasını içerir.  

Teknik Analiz Nedir?: Göstergeler

Göstergeler, eğilimleri ve olası alım veya satım sinyallerini belirlemek için hareketli ortalamalar veya göreli güç endeksi (RSI) gibi matematiksel hesaplamaların kullanılmasını içerir.

Teknik analizin kesin bir bilim olmadığını ve analizden yapılan tahminlerin her zaman doğru olmadığını not etmek önemlidir. Ayrıca, bir hisse senedinin veya piyasanın potansiyelinin daha eksiksiz bir resmini elde etmek için teknik analiz, temel analizle (bir şirketin finansal, yönetim ve ekonomik faktörlerinin incelenmesi) birlikte kullanılmalıdır.

Genel olarak, teknik analiz yatırımcılar için faydalı bir araç olabilir, ancak menkul kıymetleri değerlendirmenin tek yöntemi bu değildir. Herhangi bir yatırım kararı vermeden önce hem teknik hem de temel faktörleri göz önünde bulundurmak her zaman önemlidir. Teknik Analiz Nedir? Sorusuna genel olarak bu şekilde yanıt verilebilmektedir.

 

Tepki Ekle

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow